Baarn in de jaren '50 - '60
Mijn spoorbaan in Trainz is gebaseerd op een beetje werkelijkheid en veel fantasie. Het gaat om Baarn met z'n twee stations en station Soestdijk en daar fantaseer ik van alles omheen,
Wat er in werkelijkheid wel eens
geweest is of in de buurt was of zelfs nooit geweest is...
Dat was gratis bij de overweg aan de
Torenlaan En heel soms kreeg ik een dubbeltje mee voor een
perronkaartje. Dan kon ik op het station gaan kijken. Het grootste verschil in de nieuwe versie zit 'm in de mensen en in de bomen en struiken. Dat waren dat in het begin van Trainz twee-dimensionale, platte plaatjes; nu is er veel drie-dimensionaal beschikbaar en zelfs mensfiguren die bewegen en bladeren die waaien in de wind. Gelukkig gaat het vervangen snel met de "bulk-replacement-tool". Al met al vroeg Trainz erg veel van de pc en dus moest ik de grafische kaart vervangen voor een betere.
Nu schrijven we zo 2023 en ben ik dus 19 jaar aan het werk met m'n spoorbaantje! Ik heb de afgelopen tijd een grote revisie gedaan. In het vroegere Trainz zaten de wissels gewoon aan elkaar vast, nu zijn er de zogeheten "procedural" rails met losse, bewegende wisseltongen. Die nieuwe rails met hun ballastbed en bielzen zien er nogal spic & span uit, dus heb ik ze verouderd. Ook zijn alle twee-dimensionale bomen en struiken vervangene en heb ik allerlei andere grotere en kleinere aanpassingen gedaan.
Eigenlijk is het nu ook tijd om nieuwe foto's en filmpjes te maken. Wie weet, in de komende tijd....
hoofdlijn - Oosterspoorweg of
Gooilijn De Oosterspoorweg is de spoorweg van Amsterdam naar het oosten van Nederland. De lijn werd aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM).
En loopt van Amsterdam via Hilversum -
Amersfoort en Apeldoorn naar Zutphen. Dat was om de (uitlopers van de) hoger gelegen Utrechtse Heuvelrug te doorsnijden. In Nederland zijn ingravingen zeldzaam. Zo kwam ter hoogte van Baarn de spoorlijn in een verdiept ravijn te liggen. Het tracé door Baarn geldt als een van de eerste spoorwegravijnen. Het afgegraven zand werd gebruikt voor de aarden baan van de spoorlijn.
zijlijn - Stichtse Lijn of Buurtspoor De Stichtse Lijn is een enkelsporige spoorlijn in de provincie Utrecht tussen Den Dolder en Baarn. De lijn takt nabij station Den Dolder af van de Centraalspoorweg naar Amersfoort.
Bij station Soest passeren de
treinen elkaar; dit is ook de enige plek waar dat kan. De spoorlijn kreeg in Baarn een eigen station, Baarn Buurtstation. Het station kwam op een steenworp afstand van het bestaande station van de HIJSM aan de Oosterspoorweg.
station Baarn In Baarn woonde prins Hendrik in Paleis Soestdijk. De prins had grond afgestaan voor de aanleg van de Oosterspoorweg. Hij wilde nu een eigen spooraansluiting met zijn paleis. Het verhaal gaat dat koning Willem III, de broer van Hendrik, daar nogal verbolgen over was. De koning woonde in paleis 't Loo bij Apeldoorn. Hij vond dat hij -als koning- meer in aanmerking kwam voor zo'n privélijntje. De gekwetste vorst liet meteen plannen maken voor een 3,5 km lange spoorlijn, die liep tot aan het hek van zijn paleis in Apeldoorn.
Het lijntje kwam in 1879 gereed.
Als goedmakertje kreeg station
Baarn een koninklijke wachtkamer.
Paardentram = stoomtram De Soester paardentram is ooit begonnen op 1 juli 1895 Het lijntje liep van de tramremise bij de Oude Kerk in Soest naar het treinstation in Baarn. 's Zomers maakten velen een rit met de paardentram, die langs het Paleis Soestdijk voerde. Daar bracht in die tijd Koningin Emma met haar hofhouding de zomers door. De rijtuigen, in de zomer meest twee, werden door een of twee paarden over de rails voortbewogen.
De
paardentram heeft gefunctioneerd tot 1924.
Het is een
museumlijn met een hoop vrijwilligers.
|
filmpjes |
|
Loc NS 508 brengt met 5 wagons een lading boomstammen van het bosbouwdepot naar de haven. |
|
|